Zeytinyağlı İmam Bayıldı

Zeytinyağlı İmam Bayıldı

Zeytinyağlı İmam Bayıldı tarifi

Lif içeriğiyle kötü kolesterolü azaltan ve sindirime yardımcı olan patlıcanın kemik sağlığına iyi gelmesinin yanı sıra kansızlıkla savaştığını da biliyor muydunuz? Osmanlı mutfağında 100’den fazla çeşit yemeği yapılan patlıcanı, sizler için zeytinyağı ile harmanladık. İşte Olivam zeytinyağı ile yapabileceğiniz enfes bir yemek tarifi daha…

Zeytinyağlı İmam Bayıldı için malzemeler

5 adet patlıcan

4 adet yeşil biber

2 adet domates

1 dolu yemek kaşığı domates salçası

2 su bardağı Olivam zeytinyağı

2 adet soğan

5 diş sarımsak

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı şeker

Zeytinyağlı İmam Bayıldı yapılışı

Patlıcanlar isteğe bağlı olarak çizgili ya da kabuksuz isteniyorsa tamamen soyulur. Soğuk tuzlu suda en az 30 dakika bekletilerek siyah acı suyunun çıkması sağlanır. Bu sürenin ardından patlıcanlar süzülür, sıkılır ve kağıt havlu ile kurutulur. 1.5 su bardağı zeytinyağı kızartma tavasına dökülür, zeytinyağı kızdıktan sonra patlıcanlar içine atılarak dört bir tarafı kızartılır. Patlıcanların yağını almak için iki yöntem kullanılabilir. İsterseniz önce suya tutup sonra kağıt havluya alabilirsiniz isterseniz de direk kağıt havlu olan tabağa koyabilirsiniz. Bu işlemin ardından patlıcanlar tepsiye dizilir ve ortadan spatula yardımıyla karnıyarık yapıyormuş gibi açılır.

 

 

Diğer yanda farklı bir tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı konur. Ay şeklinde doğranmış soğanlar kavurulur. İnce ince doğranmış sarımsaklar ilave edilir. 1-2 dakika beraber pişirilir. Bu işlemin ardından çekirdekleri ayıklanmış biberler küçük küçük kıyılır ve tavaya eklenir. Bu karışım da harlı ateşte 2 dakika pişirilir. Lezzetlerin birbiri ile özdeşleşmesi sağlanır. Ardından domates salçası eklenerek 2 dakika daha çevirilir. Kabukları soyulmuş domatesler küp küp doğranarak eldeki karışıma ilave edilir. Daha sonra tuz, karabiber, pulbiber ve şeker de karışıma katılır. Bu aşamada domatesler önce suyunu salar, ardından suyunu çeker. Bu da iç harcımızın piştiğine işaret eder. Hazır hale gelen harç, zeytinyağında kızartmış olduğumuz patlıcanların içine doldurulur. 1 bardak su ve yarım bardak zeytinyağı tepsiye dökülür. Önceden 180 dereceye ayarlanmış ve ısıtılmış fırında 15 dakika kontrollü şekilde pişirilir. Malzemelerin çoğu önceden pişmiş olduğundan bu aşamadaki amaç yemeğe fırın lezzeti katmaktır. İsteğe bağlı olarak maydanoz ile süsledikten sonra sıcak ya da soğuk şekilde tüketilebilir. Afiyet olsun.

Etiketler: zeytinyağlı tarifler, zeytinyağlı imam bayıldı tarifi, imam bayıldı tarifi, yemek tarifi
Mart 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR