Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı yaprak sarma tarifi

Bayram ziyaretlerinin, düğün merasimlerinin, gün tabaklarının başrolü olan zeytinyağlı yaprak sarmasının faydalarını öğrenince yapmaya hiç üşenmeyeceksiniz. Asma yaprağı, içinde bulunan vitamin ve antioksidanlar sayesinde önemli bir kanser savaşçısıdır. Öte yandan hafızayı güçlendirir, kansızlığı önler ve göz sağlığına da ciddi katkısı vardır. Hatta boş kaldığında zeytinyağlı yaprak sarması sararak kendini rahatlattığını söyleyenler bile mevcut! Ailenizi mutlulukla bir araya getirecek bu zeytinyağlı yemek tarifine gelin hep birlikte göz atalım.

Zeytinyağlı yaprak sarma için malzemeler

300 gram asma yarağı

1.5 su bardağı pirinç

3 adet orta boy soğan

1 çay bardağı Olivam zeytinyağı

2 orta boy domates

1 limon

1 çorba kaşığı çam fıstığı

1 çorba kaşığı kuş üzümü

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kuru nane

1’er çay kaşığı yenibahar, toz tarçın, karabiber, sumak

Zeytinyağlı yaprak sarma yapılışı

Taze asma (üzüm) yaprakları 3-5 dakika haşlanır, süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yarım çay bardağı zeytinyağı tencereye konur ve küp küp doğranmış soğanlar eklenerek 2-3 dakika kavurulur. Ardından çam fıstıkları ilave edilir ve 2 dakika daha birlikte pişirilir. Daha sonra yıkanmış pirinç ve kuş üzümü karışıma katılır ve tekrardan 2 dakika kavurulur. Bu aşamadan sonra kabukları soyulmuş domatesler ile yarım su bardağı kaynar su ilave edilir ve yüksek ateşte 5 dakika pişirilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokt,a karışımın tamamen pişirilmemesidir. Yarı pişmiş iç harcımıza yenibahar, toz tarçın, karabiber, sumak, nane, şeker, tuz eklenir, iyice harmanlanır ve soğumaya bırakılır.

 

 

Haşlanmış olan asma yapraklarının sapları koparılır ve damarlı kısımları üstte kalacak şekilde masaya dizilir. Her birine 1’er tatlı kaşığı iç konur, iki yanlarından içe doğru katlanır ve sarılır. Zeytinyağlı yaprak sarmasının en önemli özelliği ince ve uzun şekilde sarılmasıdır. Sarma işlemi bittikten sonra pişim yapılacak tencerenin dibine sert olan asma yapraklarından 2-3 tane yerleştirilir. Ardından sarmalar muntazam ve sıkı bir şekilde tencereye doldurulur. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave ettikten sonra sarmaların üzerini geçecek şekilde su konur. Sarmaların açılmasını engellemek adına kapağı kapatmadan önce tatlı tabağı gibi bir ağırlık konur ve ocağa alınır. Harlı ateşte pişirmeye başlanır, kaynadıktan sonra altı kısılır ve 15-20 dakika kontrollü şekilde pişirilir. Tencerede soğuduktan sonra sunum tabağına zevke göre şekil vererek dizilir. Parlaklık için üzerine 1 kaşık zeytinyağı gezdirilmesi tavsiye edilir. Limon dilimleri ile de görsellik artırılabilir. Afiyet olsun.

Etiketler: zeytinyağlı tarifler, zeytinyağlı yaprak sarma tarifi, yaprak sarma tarifi, yemek tarifi
Mart 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR