Neden zeytinyağı tüketmeliyiz?

Zeytinyağı yüzyıllardır temel pişirme aracı olarak mutfaklardaki yerini koruyor. Gastronomi alanının yanı sıra sağlık sektörü ve güzellik ürünlerinde de zeytinyağı kullanımına sıkça rastlamaktayız. Zeytinyağları içerdikleri asit oranına göre sınıflandırılmakta. “Oleik asit” olarak tanımlanan asit oranı naturel sızma zeytinyağlarında maksimum %1 olabiliyorken, naturel birinci kategorisinde bu oran %2, naturel ikinci zeytinyağında ise %3.3 olabiliyor. Oldukça fazla olan faydaları sayesinde zeytinyağı, yemeye en uygun yağ olarak biliniyor. Kötü kolesterolü düşürmeye dolayısıyla da kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaya yarayan yüksek seviyede doymamış yağ asitleri içeriyor. Buna ek olarak kan basıncını düşürmeye ve vücutta zararlı bakteri oluşumunu engellemeye yaradığı da ifade ediliyor.

Araştırmalar zeytinyağı için ne diyor?

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre günde ½ yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişilerde kalp krizi, kanser, Alzheimer ya da akciğer hastalıklarına yakalanma riskinin daha düşük olduğu tespit edildi. Herhangi bir kanser ya da kalp rahatsızlığı olmayan 90.000’den fazla kişi ile yapılan çalışma da ilginç sonuçlar ortaya koydu. 28 yıl boyunca gözlemlenen bu kişilere her 4 yılda bir ne sıklıkla margarin ve zeytinyağı tükettikleri soruldu. Hiç zeytinyağı tüketmeyen kişilerde, düzenli bir şekilde tüketenlere oranla %19 daha fazla kalp rahatsızlığı, %17 oranında daha fazla kanser vakası, %29 oranında daha fazla nörolojik rahatsızlık ve %18 oranında daha fazla akciğer rahatsızlığı tespit edildi. 2021 yılında yayımlanan diğer bir araştırmada ise kalp rahatsızlığı yaşamış kişilerle çalışıldı ve 7 yıl boyunca zeytinyağı açısından zengin bir beslenme tarzını benimseyen kişilerde damar sertleşmesi oluşumunun azaldığı gözlemlendi.

Hayat tarzınızı değiştirmeye zeytinyağı tüketerek başlayın

Zeytinyağı aynı zamanda daha sağlıklı bir yaşam tarzının da anahtarı. Zeytinyağı, Akdeniz tipi beslenmenin temel gıda maddesi yani bu diyet programını benimsemek, sizi fiziksel olarak daha aktif olmaya, tek taraflı beslenme yerine meyve, sebze, protein, kuruyemiş, tahıl, bakliyat tüketerek dengeli beslenmeye çağırıyor. Uzmanlar olayın sadece zeytinyağı ile bitmediğine de dikkat çekerken, genel beslenme alışkanlıklarımıza ve yaşam tarzımıza da çekidüzen vermemiz gerektiğini vurguluyorlar. İşe, sağlıksız yağlar tüketmek yerine zeytinyağı gibi oldukça değerli olan sağlıklı yağları tercih etmekle başlayabiliriz. Mesela bir tarif bize margarin kullanmamızı söylüyorsa onu kolaylıkla zeytinyağı ile değiştirebiliriz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR