Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Zeytinyağı nasıl muhafaza edilmelidir?

Zeytinyağının sağlık için faydalı olan çok sayıda besin öğesi içerdiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle gerek profesyonel mutfaklarda çalışan gerekse evinde ailesine yemek yapanların zeytinyağı kullanma tercihi günden güne artmaktadır. Maksimum kalite elde etmek için zeytinyağının doğru bir şekilde saklanması, lezzetinin korunması ve saflığının bozulmasının önlenmesi açısından çok önemlidir.

Zeytinyağını güneşe maruz bırakmayın

Zeytinyağı, direk olarak güneş ışığı ile temas etmemelidir. Uzmanlar zeytinyağının ısısı sürekli olarak değişen yerlerde saklanmaması gerektiğine dikkat çekerken, ideal ısıyı 15-18 derece civarı olarak belirtiyor. Zeytinyağı, serin, kuru ve karanlık bir dolapta saklanırken sıcağa maruz kalmamalıdır. Direk olarak ocağın ya da fırının yanında tutulmamalıdır. Özellikle yaz aylarında zeytinyağının muhafaza edildiği yere daha fazla dikkat edilmelidir. Mümkünse, zeytinyağını evin en serin yerinde saklayın. Buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklanmamalıdır. Çünkü buzdolabı soğukluğu, zeytinyağının sertleşmesine ve bulanıklaşmasına neden olabilir. Bu durum zeytinyağının beslenme değerlerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmasa da akla gelen ilk tercih olmamalıdır. Oda sıcaklığınız tavsiye edilenden fazlaysa ve farklı bir alternatifiniz yoksa buzdolabında saklamayı düşünebilirsiniz. Çıkardıktan sonra bir süre oda sıcaklığında tutarsanız orijinal sıvılığı ve rengi yakalarsınız.

Zeytinyağının düşmanı: Oksijen

Zeytinyağı oksijene maruz kalmamalıdır. Açık bir şekilde saklanırsa havayla temas edeceğinden orijinal kalitesinde bozulmalar olabilir. Olivam zeytinyağları bu sorunu ortadan kaldıran ambalajlarda satılmaktadır. Sürekli kullanım için el altında bulundurulacaksa plastik kaplardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Hava geçirmeyen sağlam kapağa sahip koyu renkli cam kavanozlar tercih edilebilir.

 

Ayrıca, tavsiye edilen tüketim tarihini kontrol etmek de önemlidir. Zaman geçtikçe asit seviyesi artar, orijinal tadını kaybeder ve bozulmalar yaşanır. Saydığımız tüm bu yöntemler, etkili bir şifa kaynağı olan zeytinyağındaki besin değerlerini koruyarak maksimum verim almanızı sağlar.

Etiketler: zeytinyağı, zeytinyağı faydaları, zeytinyağı nasıl muhafaza edilmelidir
Mart 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR