Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağının faydaları

Zeytinyağı, Türkiye’de ve dünyada -özellikle Akdeniz tipi beslenme listelerinde- yaygın olarak kullanılan ve sağlığa oldukça faydası olan bir yağdır. Sızma zeytinyağı, zeytin meyvesinden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilir. Bu yöntem, zeytinin doğal lezzetini ve besin değerini korur, yağın kalitesini artırır. Yıllardır yanlış bilinen algı yıkıldıkça ve zeytinyağının sağlıklı yağlar kategorisinde yer aldığı ispatlandığından dolayı tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Peki hepimizin mutfağında yer alan zeytinyağı nelere iyi gelir?

Zeytinyağının kalp sağlığına faydaları: Yüksek düzeyde tekli doymamış yağ asitleri içerir ve böylece kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür, iyi kolesterolü artırır. Zeytinyağı, doymuş yağların yerine tüketildiğinde kalp sağlığını korur. İçerdiği fenolik bileşenler sayesinde damarları rahatlatan nitrik oksit üretimine yardımcı olur. Bu da kan basıncını düşürmeyi dolayısıyla da kalp hastalıkları riskini azaltmayı sağlar.

Zeytinyağının antioksidan etkisi: Zeytinyağı, vücuttaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlar açısından zengindir. Serbest radikaller, hücrelerin zarar görmesine ve yaşlanma sürecinin hızlanmasına neden olabilir. Zeytinyağı, sağlıklı hücreleri koruyarak kanser ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltabilir.

Zeytinyağının bağışıklık sistemine faydaları: Zeytinyağı, bağışıklık sistemi için gerekli olan polifenol adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşik, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca zeytinyağında enflamasyonu azaltan, romatoid artrit tarzı hastalıkların tedavisinde etkili olan ve kanserli hücrelerle savaşan oleokantal gibi bileşikler mevcuttur.

Sindirim sistemine faydaları: Zeytinyağının anti-enflamatuar özellikleri, sindirim sistemindeki iltihaplanmaların azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, zeytinyağı kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları da önleyebilir.

Cilt sağlığına faydaları: Zeytinyağı, cilt sağlığı için çok faydalıdır. Yağ, cildin nem dengesini korur ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca zeytinyağı, sivilce ve diğer cilt problemlerinin tedavisinde de etkilidir. (Zeytinyağlı cilt bakımı önerileri için tıklayın)

Saça olan faydaları: Zeytinyağı, saç derisini nemlendirir ve saçları besler. Ayrıca kepek ve saç dökülmesi gibi sorunların önlenmesinde de etkilidir. (Zeytinyağı ile yapılabilecek saç maskeleri için tıklayınız)

Beyin sağlığı: Hafızayı güçlendiren, Alzheimer ve demans riskini azaltan E ve K vitamini açısından zengin olan zeytinyağı, beyindeki hücrelerin sağlığını koruyarak beyin fonksiyonlarını destekler. Ayrıca doymuş yağların yerine tüketilen zeytinyağının depresyon riskini azalttığı da çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Beyin hücrelerini tamir eden iki kimyasal olan NGF ve BDNF seviyelerini yükselttiği için de önemli bir beyin dostudur.

Kemik sağlığı: Zeytinyağı, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini gibi mineraller içerir. Bu mineraller, kemiklerin güçlenmesine ve osteoporoz riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

Etiketler: zeytinyağı, zeytinyağı faydaları
Mart 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR